Kezdőlap Bemutatkozás Motívumok Spanyol-mór minták Portugál minták Holland minták Olasz minták Saját minták Előadások,
workshopok
Elérhetőségek

 

Bemutatkozás


A mediterrán kézműves csempeművészet hihetetlenül gazdag. Sokszínűsége természetesnek tűnik annak fényében, hogy a Földközi-tenger nemcsak országok, hanem földrészek között is kapcsolatot teremt, és teremtett, lehetőséget adva ezáltal különböző kultúrák, vallások, művészetek egymásra hatására.

Jómagam a portugál csempeművészet jelenét és múltját ismertem meg először, és innen jutottam el aztán Marokkóba, majd Spanyolországba. Először inkább kutatóként vizsgáltam a mediterrán kézműves csempeművészetet, majd annyira beleszerettem, hogy magam is elkezdtem csempéket készíteni.

A csempével való alaposabb ismerkedésem Portugáliában, Bejában kezdődött, ahol egy 10 napos önkéntes nyári tábor keretében, egy művészettörténész vezetésével Beja műemlékeinek csempéit osztályoztuk, rajzoltuk, fényképeztük, katalogizáltuk. Ezen élmények hatására 2003-ban, amikor Franciaországban a nizzai egyetem Mediterrán Kultúra Master képzésén kerestem témát,  természetesen a mediterrán kézműves csempeművészetet választottam. E képzés második félévében szakmai gyakorlatomat Marokkóban (2 hónap) illetve Spanyolországban (2 hónap) töltöttem. Mikor 2004-ben elkezdtem doktori tanulmányaimat a PTE BTK Modernitás Kultúratudományi Doktori Iskolában, szintén a mediterrán kézműves csempeművesség, mint kulturális örökség volt a témám, amin továbbra is dolgozom. Időközben, 2005-ben Portugáliában 3 hónapot dolgoztam gyakornokként a Lisszaboni Csempe Múzeumban. A csempefestést, illetve a csempekészítés bizonyos technikáit részben a Csempe Múzeumban, részben egy lisszaboni csempeműhelyben sajátítottam el.

A csempék technikáját illetően két technikát alkalmazok, a majolika és az arista technikát, mindkét esetben a hagyományos eljárások szerint dolgozom. A motívumok eredetiek, annyiban azonban szabadon kezelem őket, hogy gyakran más színeket, és egy-két esetben más technikát alkalmazok a megvalósításukhoz.

A csempefestésen kívül szívesen tartok vetítéssel egybekötött előadásokat a mediterrán kézműves csempeművészetről, illetve workshopokat, ahol az általam is használt két csempetechnikába nyerhetnek bepillantást az érdeklődők.